Sympathia.hu

Tények és valóság

Tényellenőrzés: Joe Biden még nem “megválasztott elnök”

„A rémálom végetért” – ünnepelte a CNN, és nyomában faltól-falig a többi médiaklónjuk azt, hogy Joe Biden lett az Egyesült Államok 46. „megválasztott elnöke” (President-Elect). De tényleg az lett?

Az alkotmány nem a médiára bízza az eredmény kihirdetését, és nem a sajtó hirdeti ki a „megválasztott elnököt”.

Jelenleg egyetlen államban sem hirdették ki hivatalosan győztesnek Joe Bident, ott sem, ahol már véget ért a szavazatszámlálás, és nem zajlanak jogi eljárások.

Nem beszélve azokról az államokról, ahol még újraszámlálás is lesz.

Meglehet, a végeredmény alapján Biden több elektort szerez majd, mint Trump. Ez december 12-én kiderül, amikor az egyes államokban megválasztott elektorok leadják a szavazatukat, amit a kongresszus 2021. január 6-án ellenőriz, és akkor hirdetik ki a „megválasztott elnököt”, akit majd január 20-án beiktatnak a hivatalába.

Mégis, biztosak lehetünk benne, hogy sem a Twitter, sem a Facebook „tényellenőrei” nem fognak figyelmeztető feliratokat kitenni azokra posztokra, amelyek Bident már most „megválasztott elnöknek” nevezik.

Ez az alkotmányos menetrend, amit eddig betartottak, különösen, ha szoros volt az eredmény, például 2000-ben, amikor a Legfelsőbb Bíróság december 6-án zárta le a választási folyamatot. De 2016-ban is sokan nem voltak leendő elnöknek tekinteni Donald Trumpot, bízva abban, hogy elég sok „hűtlen elektor” lesz, akik másra adják le végül a szavazatukat, megfosztva ezzel Trumpot attól, hogy elérje a 270-es küszöböt.

A főáramú média mámorában megfeledkezik arról is, hogy

több, mint 70 millió amerikai választó szavazott november 3-án erre a „rémálomra”, többen, mint 2016-ban.

A médiafest most nem csak annak szól, hogy reményeik szerint megszabadulnak Donald Trumptól (és Mike Pence-től), hanem azt is ünneplik, hogy visszalökhetik támogatóit a „szánalmasok kosarába”, ahogyan Hillary Clinton nevezte azokat, akik Donald Trumpra voksoltak. Négy éven át becsmérelték azokat, akik elnökké tették Trumpot, most arra készülnek, hogy mindent levernek rajtuk: a „bunkó” vidékieken, a „fanatikus” keresztényeken, a „megtévesztett” latinókon és feketéken, a „fegyvertartó” kertvárosiakon, a „telepestámogató” zsidókon.

Emlékszünk, azon a napon, amikor beiktatták Trumpot, ellenfelei meghirdették az „Ellenállást”. És ez zajlott, négy éven át: a kongresszusban és az utcákon, a tévéstúdiókban és a közösségi oldalakon, Washingtonban és Davosban.

Most nagy a zaj, de türelem: egyszer majd ez is véget ér.

Forrás:
https://www.hetek.hu/cikkek/online/tenyellenorzes-joe-biden-meg-nem-megvalasztott-elnok