Sympathia.hu

Tények és valóság

A média átvenni látszik az uralmat. Ha a bohóc hagyja. Azonban esze ágában sincs. A világ nagyon megtévedt, sokan azt hiszik, hogy a CNN műsorvezetője hirdet végeredményt az elnökválasztáson.

Félreértés ne essék, az Egyesült Államokban nem szavazatszámlálás zajlik, hanem egy soha nem látott világháború kezdete. Amikor az életet felülírja a halál. És itt pont egy bohóc segít?

Igen. Donald J. Trumpnak hívják. Akit megválasztása előtt, teljes elnöki ciklusa alatt nemes egyszerűséggel bohócnak tekinttettek és tekintettek. Félreértés ne essék, ez a két szó alakilag ugyanaz, csak egy t a különbség, illetve az egyiket zárt, a másikat nyílt e-vel kell mondani. Olyan finomsága ez a magyar nyelvnek, amit kevesen értünk, de tökéletesen kifejezi azt a folyamatot, ahogy ezt az embert, az Amerikai Egyesült Államok elnökét az „egyszerű” amerikaiak és a világ előtt teljesen le akarták járatni azok, akik bohócnak tartották, akik azt szerették volna elérni, hogy a kritikus tömeg, a massza is annak tekintse. Azonban ez nem sikerült, pontosabban nagyon is.

Amerika felébredt. És hitt a bohócnak, mert a bohóc nem negatív figura a világtörténelemben, hanem pozitív hős. Elfelejtették ugyanis az ultrabalos amerikai politikacsinálók: a bohóc őszinte, igazat mond. És a bohócot ezért szeretik. Érte mennek a cirkuszba, érte olvasnak Shakespeare-t az angolok, Rotterdami Erasmust a hollandok, Böllt a németek és Márait a magyarok. Ismét­lem, mert a bohóc igazat mond. Kimondta: Amerika az első, és újra nagy lesz. Rotterdami Erasmus fogalmaz így: „Kimondhatták az igazat, és nyílt sértéseik is pozitív fogadtatásra találtak. A kimondott igazság, ha nem okoz sérelmet, boldoggá tehet, de ezt a képességet az istenek csak a bolondoknak adták” A nagy amerikai álmot mondta ki négyéves kormányzása alatt, amit a lélek­nincstelen demokraták majdnem elvettek. Végleg. Shakes­peare-nél a bolond az egyedüli szereplő, aki kimondhatja az igazságot, és akitől el is várják, hogy kimondja. Megteheti, mindenféle retorzió nélkül. Trump is megtette, megteszi, és nem hagyja abba. Belemondja a cenzúrázott (!) amerikai média­térbe, hogy csalás történt, hogy halottak szavaztak, hogy az előre kitervelt aljasságot, a levélszavazatok igény szerinti szállítását tényleg megcsinálták, hogy a számítástechnikai rendszert is vélhetően mani­pulálták. Amerika történetében regnáló elnökre soha nem szavaztak ennyien. Mert a bohócot szeretik, hiszen kimondta az igazságot ebben a zavaros világban, nem okozott sérelmet, boldoggá tett újra tíz és tízmillió embert. Mert a bohóc félretette a vagyonát, nem kergeti tovább a milliárdokat, mert nem vesz fel fizetést, mert a Biden családdal ellentétben nem a politikában, nem a politikából gazdagodott meg, mert a rozsdavárosokban lakóknak újra munkát adott a külföldről hazahozott ipari kapacitásokkal, mert szembe menni nagy világszervezetekkel az Egyesült Államok érdekében, mert nem háborúkba lépett, hanem békét teremtett. És ezeket a „merteket” amerikai emberek milliói sokkal jobban tudják, mint mi, akik csak messziről szemléljük ezt a választási kutyakomédiát. Az amerikai voksok valós számának megállapítása körüli huzavonával az egész világ demokráciába és igazságba vetett hite forog kockán. Olyan nem lehet, hogy az Egyesült Államokban egyetlen halott nevében leadott szavazat is lehet, olyan nincs, hogy nem lehet mindkét oldal képviselője jelen a szavazatok újraszámolásakor, olyan nem lehet, hogy jobbról balra könyvelnek szavazatokat, olyan nem lehet, hogy egy igazmondó postást kirúgnak, olyan nem lehet, hogy egy Kínából vett informatikai rendszer véletlenül meghibásodik néhány államban. És sok minden nem lehet, mert ez a modern kori demokrácia vége és egy virtuális új világ kezdete, ahol a valós életnek, a nagybetűs VALÓSÁGNAK, az igazságnak már semmi helye nincs, ahol az élet helyét átveszi a halál és azok, akik több halottat tudnak szavazásra kényszeríteni.

Napok óta követem Donald J. Trump közösségi oldalát. Harminckétmillió társam van. Megnéztem Joe Bident. Hat és fél millió. A kampány alatt Trump bárhova ment, harminchat órával előtte jelentették be, vírus ide vagy oda, tízezrek várták. Biden, ha egyeltalán kimozdult fészkéből, „tiszteletére” százas nagyságrendű hallgatóságot toboroztak. Trumpot, a bohócot szeretik, mert tudják, hogy kimondhatja az igazságot, és ki is mondja. Megteheti, mindenféle retorzió nélkül. Megfelelt a külső elvárásnak. Bohókás a haja, bő a nadrágja, idétlen sapkákat hord, a katolikus YMCA dallamára táncol, de ami a legfontosabb, igazat mond.

Nagyon jól tudták ellenfelei, hogy Donald J. Trump elsöprő győzelmet fog aratni. Minden valós mérés azt mutatta, csak az előre tudatosan Biden győzelmet jósolók nem. Miért is írtak mást a beépített közvéleménykutatók? Egyszerűen, hogy ne lógjon ki a láthatáron levő csalás lólába. Be is igazolódott a várakozás. Jelenleg hetvenhárommillió szavazata van Trumpnak, ami nem temetőkből és ismeretlen nyomdákból vagy szoftvermeghibásodásokból érkezett, nem hórukkemberek szállították áramszünet alatt. Nagy részben hagyományosan gondolko­dó amerikai állampolgárok adták le, kivárták sorukat, szavaztak, haza­mentek. Hamvas Béla azt írja a bohóc figurájáról: „A bolond a hatalmi őrületen kívül áll. A történeten kívül. Pótolhatatlan ember. Páratlan ember.” A háttérhatalomnak ez fáj: van egy páratlan ember, aki a hatalmi őrületen kívülről jött, aki az Egyesült Államokat a sír széléről hozta vissza, aki valóban pótolhatatlannak tűnik ebben a zavarosságban. Erre ellenfelei csak a sírból tudtak válaszolni, amolyan kripta-kripto­amerikaiként. Egy sötét, rejtett világ üzelmeit telepítették a sok évszázad alatt kiszenvedett demokratikus választás intézményébe, ezzel ma még világszinten is beláthatatlan károkat okozva. Csípjen meg bennünket valaki, hogy ez nem igaz. Rúgjon bokán valaki, hogy nem igaz, hogy cenzúra- kommentelik 2020-ban egy amerikai elnök közösségi média posztjait. Nem csíp, nem rúg senki, csak hüledezünk. Ha ennek a demokrácia deficitnek csak a lágy fuvallata belengené a magyarországi választásokat, milyen világmédia-őrület venné kezdetét!

El is jutottunk a végére. A média átvenni látszik az uralmat. Ha a bohóc hagyja. Azonban esze ágában sincs. A világ nagyon megtévedt, sokan azt hiszik, hogy a CNN műsorvezetője hirdet végeredményt az elnökválasztáson. És ezt tényleg, komolyan, sokan, nagyon sokan így gondolják. Maga Joe Biden is, aki elmondása szerint saját maga férje, és előre bejelentette az amerikai politikatörténet legnagyobb csalását. Ő is megnézte az esti híradót és aztán elmondta, hogy ő az elnök. Ha én demokrata lennék és patrióta amerikai, beleállnék ebbe a harcba. Nevezetesen derüljön ki, hogy a bohóc igazat mond vagy sem, hiszen demokrataként a demokrácia tisztasága számomra mindenek előtt való (volna). Ha én demokrata lennék, segítenék kideríteni, hogy szavaztak-e a halottak, minden levélszavazat eredeti-e, volt-e szoftverhiba vagy sem. Jobb lenne mindenkinek, ha tisztázódnának a kérdések, ha minden szavazat a helyére kerülne. Ma is, mint annak idején a konvenciók ellen lázadó Böll bohóca, bolondnak kell lenni, hogy „groteszk–fonák módon a társadalomról s a társadalomnak elmondhassa az igazságot”. Ma Donald J. Trumpon a sor. Várjuk a január 20-i beiktatási ünnepséget. Remélhetőleg a demokrácia ünnepét.

(A szerző teológus)

Forrás:
https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20201114-trump-a-vilag-bohoca