Sympathia.hu

Tények és valóság

Nem tudható, és valószínűleg nem is fogjuk megtudni azt, hogy az amerikai elnökválasztás során a csalások tömegesek, netán rendszerszintűek voltak-e.

lkodó szerint a kormányzás legitimitásának nem csupán a többségi elven alapuló választásokat kell tekinteni, hanem egy kormányt az alkotmányos liberalizmussal összefüggő mércével kell megítélni. Tehát – ahogy azt Zakaria leírja – a liberalizmus eszméje fontosabb egy olyan többségi véleménynél, amely nem elégíti ki a liberális igényeket. Ez az elmúlt húsz évben filozó­fiai dogmává vált a nyugati politikai gondolkodásban.

A liberális konszenzusnak köszönhető ezek mellett a „populista” kifejezés tartalmának átalakítása és elterjesztése is. A mainstream nyugati média, a progresszív gondolkodók, a baloldali és liberális politikusok populistáknak nevezik azoknak az egyébként demokratikusan megválasztott kormányoknak a tagjait, amelyek ellentmondanak a progresszív politikai céloknak.

Akik nem értenek egyet egy-egy dogmává váló haladó gondolattal, uram bocsá’ ellene tesznek, azokat rögtön populistáknak nevezik, illetve bélyegzik. Még akkor is, ha demokratikusan, a többség által megválasztva kerültek hatalomra. A liberalizmus így – ahogy Fricz Tamás írta a Kommentár folyóiratban – „a 21. század elején felülírta a demokráciát”.

Nem tudható, és valószínűleg nem is fogjuk megtudni azt, hogy az amerikai elnökválasztás során a csalások tömegesek, netán rendszerszintűek lettek volna, és azt sem, hogy ezek mennyiben befolyásolták az eredményt. Ám annak lehetősége igen komolyan fennáll, hogy a progresszív és liberális célokat követő, a nyitott társadalom utópiájában hívő politikai gondolkodók írásain felnőtt szabadelvű nemzedék minden morális aggály nélkül képes bevetni az összes létező, akár antidemokratikus eszközt azért, hogy olyan politikai konstrukció jöjjön létre, amely igyekszik megvalósítani a vallásos buzgalommal és hittel megálmodott „fejlett társadalmat”.

A legnagyobb veszélyt ma ezek a filozófiai gondolatok jelentik a demokráciára nézve. Ha Joe Bident beiktatják, akkor pedig félő, hogy az egykori erőszakos „demokráciaexport” átalakul, és a világ újrafelosztása a progresszív célokat megvalósító liberális államok és a populistának nevezett demokratikus országok mentén történik meg. Utóbbiakat pedig – minden antidemokratikus eszközt felhasználva – igyekeznek majd az Egyesült Államokból erőszakkal átalakítani. Először a jó bevált recept alapján „civil forradalmakkal”, majd a káosz kialakulása után – az emberek biztonságérzetére alapozva – a társadalom újratervezésével. Ami az olyan hagyománytisztelő, a történelmére büszke, nemzetben gondolkodó népeknek, mint a magyarok, nem sok jót ígér.

(A szerző a XXI. Század Intézet kutatója)

Forrás:
https://www.magyarhirlap.hu/velemeny/20201112-csalas-lett-volna