Sympathia.hu

Tények és valóság

Veszprémy László Bernát: “A 444 örülhet az eredménynek, de nem ők döntik el a választást”

Miért fontos a tényszerűséghez ragaszkodni az amerikai elnökválasztással kapcsolatban is? – ezt kérdeztük legfrissebb podcastunkban Veszprémy László Bernát történész-publicistától, aki néhány napja a Mandinerben közölt nagy feltűnést keltő véleménycikket a témában.

Veszprémy szerint „médiatörténeti mérföldkő” volt, amikor ugyanazok az orgánumok, melyek „eddig a tényszerűség felkent papjainak láttatták magukat, hirtelen pálfordulást tettek, és most már a tényszerűséget ostorozzák”. A publicista a Heteknek kiemelte:

„Nem a nagy hírcsatornák döntik el az amerikai választásokat, a végeredményt pedig akkor lehet majd kijelenteni, ha az elektorok leadták majd a szavazataikat és akkor lehet majd kijelenteni, Hogy Joe Biden az elnök, ha január 20-án beiktatták a hivatalába.”

A történész emlékeztetett rá, hogy még a szokásjog sem kötelezi arra egyik felet sem, hogy győzelmet hirdessenek, vagy elismerjék a vereséget, különösen, ha ilyen szoros és vitatott eredmény születik.

„2000-ben Al Gore és George W. Bush között csak decemberben dőlt el a választás, amikor a Legfelsőbb bíróság lezárta az újraszámlálásokat.”

Veszprémy az amerikai média viselkedésében azt látja, hogy igyekeznek „kész helyzetet teremteni, amelyben bármit is mond Donald Trump, az már lefutott kőr. Alig várják azt, hogy az elnök és csapata egy ponton ezt látva feladja, és nem vitatják tovább az eredményeket.” Úgy látja, ennek a nyomásgyakorlásnak annyiban már van hatása, hogy a republikánus vezetők egy része az utóbbi napokban „láthatatlanná vált, beleértve Mike Pence alelnököt is”.

„Már a választás előtt számítani lehetett arra, hogy hatalmas nemzetközi erők fognak majd össze Biden mögött. Ezt a választás óta is látjuk, és ez nem ad túlságosan fényes kilátásokat Trump esélyeit illetően.

Mégis, fontos leszögezni azt, hogy attól, mert például a 444 szerkesztőségében nagyon szeretnék azt, hogy Biden elnök legyen, ezt nem ők döntik el.”

– mondta a publicista.

Forrás:
https://www.hetek.hu/cikkek/online/veszpremy-laszlo-bernat-a-444-orulhet-az-eredmenyeknek-de-nem-ok