Sympathia.hu

Tények és valóság

A Legfelsőbb Bíróságon folytatódnak a választási perek – Texas négy csatatérállamot vádolt meg alkotmánysértéssel

SZÁMOS ÁLLAMÜGYÉSZ CSATLAKOZOTT A DÉLI ÁLLAM JOGI HARCÁHOZ, MELYNEK SIKERE ESETÉN AKÁR ÚJ ELEKTOROKRÓL IS DÖNTHETNEK.

Texas állam a hét elején közvetlenül az amerikai Legfelsőbb Bíróságon nyújtott be perkeresetet Georgia, Michigan, Pennsylvania és Wisconsin választási eljárásaival kapcsolatban, mivel az szerinte sérti az amerikai alkotmányt. Hét további állam: Missouri, Luisiana, Arkansas és Alabama államügyészei is biztosították támogatásuról a déli államot jogi harcában.

Texas szerint az említett államok megsértették az amerikai alkotmány választói záradékában foglaltakat, mivel bíróságokon és kormányrendeleteken keresztül, nem pedig az állami törvényhozáson keresztül változtatták meg a választási szabályokat. Texas azzal is érvelt keresetében, hogy a választási szabályok és eljárások különböztek az államon belüli egyes megyékben, és ezzel egy másik, az egyenlőség biztosítására vonatkozó alkotmányzáradékkal is szembe mentek.

A déli állam ennélfogva arra kérte a Legfelsőbb Bíróságot, hogy rendelje el Georgiában, Michiganben, Pennsylvaniában és Wisconsinban, hogy az állami törvényhozás jelölhesse ki elektorait, akik majd végső soron az Egyesült Államok elnökéről is döntenek majd.

A KERESET SZÖVEGE ÍGY SZÓL:

“Az alperes államok egyes tisztviselői a világjárványt a levélszavazatokkal és a távolmaradók szavazataival kapcsolatos állami törvények figyelmen kívül hagyásának igazolására használták fel. Az alperes államok több tízmillió szavazói regisztrációs lappal és szavazólappal árasztották el állampolgáraikat a törvényben előírt azon ellenőrzéstől eltérve, melyek előírják hogyan kell törvényesen fogadni, elbírálni és megszámolni a beérkező szavazatokat. Attól függetlenül, hogy jóhiszeműen történtek, vagy nem, ezen alkotmányellenes tettek ugyanolyan egységes hatást gyakoroltak – kevésbé biztonságossá tették a 2020-as választásokat az alperes államokban. Ezek a változtatások nincsenek összhangban a vonatkozó állami törvényekkel, és nem jogalkotási szervezetek hajtották végre őket, az állami törvényhozások hozzájárulása nélkül. E tisztviselők cselekedetei tehát közvetlenül sértették az Alkotmányt.

“Ez az eset jogi kérdést vet fel: Megsértették-e az alperes államok a választópolgári záradékot azzal, hogy nem jogalkotási lépéseket tettek az elnököt választó elektorok kinevezését szabályozó választási szabályok megváltoztatására? Az alperes államok választási törvényeinek ezen nem jogalkotói változtatásai megkönnyítették a szavazatok az állami törvényeket sértő leadását és számlálását, ami viszont megsértette az Egyesült Államok alkotmányának II. cikkelye 1. szakaszának 2. választói záradékát. Ezekkel a jogellenes cselekményekkel az alperes államok nemcsak a saját állampolgáraik szavazatának integritását rontották, hanem cselekedeteikkel a felperes államban és más államokban leadott állampolgári szavazatoknak is kárt okoztak, amelyek hűek maradtak az alkotmányhoz.”

MISSOURI, LOUISANA, ALABAMA ÉS ARKANSAS IS TEXAS MELLÉ ÁLLT AZ ÜGYBEN

Eric Schmitt, Missouri állam főügyésze a Twitteren jelentette be, hogy állama is beszáll a harcba Texas oldalán, hogy érvénytelenítsék a négy csatatérállam összesen 62 elektori szavazatát, és Donald Trumpot válasszák újra, egy második ciklusra.

“A választások integritása központi jelentőséggel bír köztársaságunkban, és én minden úton meg fogom védeni. Ahogy más ügyekben is, Texas legfelsőbb bírósági erőfeszítéseinek segítésében is élen fogok járni. Missouri beszáll a harcba”

Louisiana főügyésze, Jeff Landry szintén nyilatkozatban szólította fel a Legfelsőbb Bíróságot, vegye komolyan a Texas által benyújtott kereseteket.

“Az alkotmány alapján cak az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága dönthet az államok közötti vitákról. Ezért a bíráknak meg kell hallgatniuk és döntést kell hozniuk ebben az ügyben, amelyhez Louisiana állampolgárai képviseletében csatlakoztunk. Sőt, az Egyesült Államok Legfelsőbb Bíróságának figyelembe kell vennie a legfrissebb Texas által benyújtott indítványt is, ami hasonló érveket tartalmaz. Lousiana polgárai is kárt szenvednek, ha más államok választását alkotmányellenesen végezték, míg mi szabályosan jártunk el”

Alabama főügyésze, Steve Marshall nyilatkozatában kijelentette, hogy elvárja a Legfelsőbb Bíróságtól, hogy “gyorsan járjon el azzal kapcsolatban, hogy döntés szülessen Texas állam kérvényével kapcsolatban”.

“Az alkotmányellenes cselekmények és a hamis szavazatok más államokban nem csak ezen államok állampolgárait érintik, hanem minden állam – az Egyesült Államok egészének – állampolgárait… Alabama állam folytatja a rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségeket, hogy megvédje népét az ilyen jogfosztástól.”

Arkansas főügyésze, Leslie Rutledge pedig a Texas-perkereset átnézése után úgy nyilatkozott: “Elhatároztam, hogy minden lehetséges jogi úton támogatni fogom Texas állam indítványát”.

Forrás:
https://www.hetek.hu/cikkek/online/a-legfelsobb-birosagon-folytatodnak-a-valasztasi-perek-amerikaban