Sympathia.hu

Tények és valóság

Feldarabolnák a Facebookot: gigapert indított 48 állam

A KÖZÖSSÉGI MÉDIAVÁLLALAT AKÁR AZ INSTAGRAMOT ÉS A WHATSAPPOT IS ELVESZÍTHETI

Az amerikai szövetségi monopóliumellenes hatóságok és több tucat amerikai állam kettős jogi támadást indított a Facebook ellen szerdán, melyben a világméretű közösségi hálózatbirodalommal kapcsolatos sokéves monopolhelyzetre irányuló panaszokat igyekeznek orvosolni. A perek végén a techóriás akár a világ két legnépszerűbb mobilapplikációjának tulajdonjogát is elveszítheti.

Az amerikai Szövetségi Kereskedelmi Bizottság (FTC), és 48 amerikai állam demokrata, illetve republikánus főügyészei által indított mindkét jelenlegi per arra játszik, hogy a techóriás búcsút intsen a népszerű üzenetváltó szolgáltatást nyújtó WhatsAppnek és a fotómegosztó applikációnak, az Instagramnak, melyek felvásárlása beleillett a Facebook tudatos stratégiájába, mellyel bebiztosította monopolhelyzetét.

A felperesek többek között azt is követelik, hogy a vállalat értesítse az FTC-t és az államokat mielőtt bármilyen további fúzióra sor kerülne, hogy monopóliumellenes ellenőrzésnek vethessék alá az ügyletet.

Másfél hónappal ezelőtt az Igazságügyi minisztériumé és amerikai államok egy kisebb koalíciója hasonló pert indított a Google ellen.

Az utolsó amerikai vállalat feldarabolására irányuló monopóliumellenes per 1984-ben az AT&T vállalat Bell telefonmonopóliumának szétrobbantásához vezetett.

“Egyetlen cégnek sem szabadna, hogy ekkora ellenőrizetlen hatalma legyen”

  • jelentette ki a New York-i főügyész, Tish James a perekkel kapcsolatos sajtótájékoztatón, hozzátéve, a Facebook “megvenni vagy eltemetni” stratégiát alkalmaz potenciális versenytársaival szemben.

Rohit Chopra, a republikánus vezetésű FTC demokrata biztosa szerint a vállalat “behemótként viselkedik a techvilágban”. Felhasználói adatok milliárdjait gyűjti össze és használja fel gazdasági célokra, amivel messze sodródott eredeti céljaitól.

“Amikor a Facebook elindult 2004-ben az első felhasználói között voltam. Azóta a Facebook megszegte az adatvédelemmel kapcsolatos ígéreteit, ami eleinte annyira népszerűvé tette, és visszaélésre lehetőséget adó üzleti modelljéről vált hírhedté. A Facebooknak meg kell értenie, hogy nem áll a törvények felett.”

-írta Twitter-üzenetében.

A Facebook a panaszokkal kapcsolatban megjegyezte, hogy mind az Instagram, mind a WhatsApp vásárlásának ügyleteit átnézték a monopóliumellenes hatóságok 2012-ben és 2014-ben. A techóriás tagadta továbbá, hogy monopol helyzetben lenne, rámutatva, hogy a Google mögött áll bevételi szempontból. Zuckerberg emellett igyekezett úgy bemutatni közösségi oldalát, mint “az amerikai szólásszabadság tradíciójának bajnokát” kínai riválisával, a TikTokkal szemben.

Forrás:
https://www.hetek.hu/cikkek/online/feldarabolhatjak-a-facebookot-monopoliumellenes-hatosagok-es-48