Sympathia.hu

Tények és valóság

Hatvan éves “trükköt” vetettek be Trumpék: kiskaput hagytak egy esetleges váratlan győzelemnek

ALTERNATÍV ELEKTOROK SZAVAZTAK A JELENLEGI ELNÖKRE

Az “elektori kollégium” megerősítette Joe Biden győzelmét az elnökválasztáson, miután 306 elektori szavazatot sikerült begyűjtenie Trump 232 szavazatával szemben, az eredményeket január 6-án hirdetik ki hivatalosan. Trump stábja egy 60 éves trükk segítségével még nyitva hagyott egy kiskaput, hátha sikerül január 20-áig hitelt érdemlően bizonyítani a kiterjedt választási csalások megtörténtét.

A hétfői napon az Egyesült Államok 538 elektora leadta szavazatát az ország elnökére. A győztes jelöltnek minimum 270 szavazatot kellett összegyűjtenie, ezt Joe Biden a szövetségi államok által hitelesített eredmények alapján magabiztosan hozta, összesen 306 elektori szavazatot gyűjtve össze. A választási rend szerint a ma leadott voksokat január 6-án számolja össze a Képviselőház és a Szenátus. Az itt megválasztott elnököt végül január 20-án iktatják be hivatalába.

Joe Biden kijelentette: itt az idő “lapozni”, miután választási győzelmét az elektori szavazatok is megerősítették, és összesen 306 szavazatot sikerült elnyernie, Donald Trump 232 szavazatával szemben. Beszédében elmondta, az amerikai demokráciát “nyomták, tesztelték és veszélyeztették”, de “ellenállónak, igaznak és erősnek” bizonyult. Elítélte Trump jogi erőfeszítéseit is, és hozzátette “az emberek akarata győzedelmeskedett”.

ELEKTORI SZAVAZÁS IDE VAGY ODA

Donald Trump korábban újságírói kérdésre azt mondta, hogy ha az elektorok Joe Biden mellett döntenek, akkor el fogja hagyni a Fehér Házat, ám sokat sejtetően hozzátette, hogy “még sok minden fog történni január 20-áig”. Ezzel összecseng, hogy a Twitteren az amerikai elnök többször is azt posztolta, hogy a “harc még csak most kezdődik”. Tette mindezt azután, hogy a Legfelsőbb Bíróság csípőből elutasította azt a texasi keresetet, ami a vitatott államok választási eredményeit érvénytelenítette volna.

Vasárnap már azt nyilatkozta az elnök a Fox & Friendsnek, hogy nem tervezi elfogadni az Elektori Kollégium szavazását, szerinte “nincs még vége.”

“Folytatjuk tovább és megyünk előre, számos helyi jogi ügyünk van még.”

Úgy tűnik az elektorok december 14-ei szavazásáig nem sikerült áttörést elérni a bíróságokon, ám a Trump-stáb nem adja fel a jogi küzdelmet, most az elnök főtanácsadója, Stephen Millier nyilatkozta azt a Fox Newsnak, hogy egyedül a január 20-a van kőbe vésve az alkotmányban, így ők is addig fognak küzdeni Trump győzelméért.

A történet úgy néz ki, hogy két csatatérállamban, Pennsylvaniában és Georgiában az államok elektorai az eredményeknek megfelelően leszavaztak Joe Bidenre.

Ám ezekben az államokban republikánus elektorjelöltek is leadták a voksaikat, ők viszont Donald Trumpra, arra az eshetőségre, ha esetleg a beiktatásig a jogi keresetek mégis sikerrel járnak.

HATVAN ÉVE CSINÁLTAK HASONLÓT

A pennsylvaniai Republikánus Párt közleményében azt írja, hogy a Trump-kampány arra kérte a republikánus elektorokat, hogy hozzák meg ezt a lépést, ezzel biztosítva annak a jogi körülményeit, hogy egy esetleges utólagos bírói döntést követően a mostani hétfői szavazás eredményét felül lehessen írni. Igyekeztek hangsúlyozni ugyanakkor, hogy ezzel nem a pennsylvaniai választópolgárok akaratával kívánnak szembemenni, ez mindössze egy ügyrendi szavazás.

Elmondásuk szerint az inspirációt az 1960-as elnökválasztásból merítették, amikor a demokraták vitatták Richard Nixon győzelmét Hawaii államban. A demokrata elektorok akkor feltételes szavazatokat adtak le John F. Kennedyre. Végül a szavazatok újraszámlálásakor, Kennedyt kiáltották ki győztesnek.

Georgiában most ugyanígy a republikánus elektorok Trumpra voksoltak, miközben a demokrata elektorok pedig leadták hivatalos voksaikat az eredménynek megfelelően, Joe Bidenre.

“Ezzel biztosítjuk, hogy a jogi kereseteink előtt még nyitva maradjon az út”

– magyarázta Stephen Miller, Donald Trump főtanácsadója a Fox Newsnak. Azt állítja, hasonló módszert alkalmaztak Michiganben és Wisconsinban is. A tanácsadó szerint előfordulhat, hogy a csatatérállamokban a bíróságokon a Trump kampány végül megnyeri a pereit, ekkor pedig hitelesíthetik az úgynevezett alternatív elektorokat, és azok előzetesen leadott szavazatait.

HÁROM FŐ PER VAN, AMIT SIKERRE AKARNAK VINNI

Stephen Miller három ilyen fő jogi eljárást emelt ki a 2020-as választásokkal kapcsolatban: nem megfelelően leadott hiányzó szavazatok Wisconsinban, a szavazólapok javításakor felmerülő törvénysértés Pennsylvaniában és az aláírás-egyeztetés módjának megváltoztatása Georgiában az állami törvényhozás jóváhagyása nélkül.

“Ez a három ügy önmagában jelentheti azt, hogy a 2020-as választást végül Donald Trump nyeri meg”

– fogalmazott.

Hivatalosan a választás győztesét január 6-án kiáltják ki a Kongresszusban, egészen eddig próbálkozhat a Trump stáb, hogy beváljon az “alternatív elektorok” módszere. Bár elemzők és szakértők erre rendkívül kevés esélyt látnak.

Forrás:
https://www.hetek.hu/cikkek/online/hatvan-eves-trukkot-vetettek-be-trumpek-kiskaput-hagytak-egy